Artiklen kan indeholde sponsorerede links. Køber du noget igennem et af disse link, modtager oplevfodbold.dk en mindre kommission – uden at prisen forandres for dig.
Læs historien om Revierderbiet, kampen mellem de to klubber fra Ruhr distriktet, Schalke 04 og Dortmund, som Thomas Delaney har kaldt en af de største kampe i europæisk fodbold.
Oversigt
- De første kampe og tidlige rivalisering
- Arbejderklassens to hold
- Hooliganisme hos Schalke og Dortmund
- Danske spillere i das Revierderby
De første kampe og tidlige rivalisering
Den første kamp mellem de to mandskaber blev spillet tilbage i 1925. Kampen blev vundet 4-2 af Schalke 04, som dermed begyndte Revierderbyets historie som det dominerende mandskab. Næste kamp vandt de ligeledes, denne gang 2-0, efterfulgt af en 7-2 sejr. Så selvom det i skrivende stund er Dortmund, der nyder mest sportsligt succes af de to rivaler, begyndte det helt omvendt.
I den efterfølgende periode, fra 1936 til 1944, blev det til hele 14 Schalke sejre og én uafgjort i møderne deres indbyrdes opgør. Til Dortmunds forsvar skal det dog nævnes, at Schalke var det uden tvivl mest succesrige hold i Tysk fodbold på daværende tidspunkt. Hele 6 ud af klubbens 7 tyske mesterskaber fik de tilkæmpet sig i disse år, hvor Dortmund i samme periode ikke vandt et eneste.
Arbejderklassens to hold

Kampen mellem Borussia Dortmund og Schalke bliver af mange betragtet som en af de mest intense rivaliseringer i tysk fodbold – på samme måde som El Clásico er det i Spanien. De to klubber er også kun adskilt af 26 kilometer, og er altså nødt til hele tiden at bevise, hvilke af de to, der er områdets førende.
Men område er ikke det eneste, de to skal dele om. Fanidentiteten er nemlig hos både Schalke og Dortmund baseret på arbejderklassens selvopfattelse. Dette skyldes, at området ved rivaliseringens begyndelse og mange år efter var landets førende producenter af kuld og stål. Dog var der en meget fredelig stemning blandt de to klubbers fans i de første mange årtier, efter de begyndte at spille mod hinanden.
Hooliganisme hos Schalke og Dortmund
Det blev først i slut 1970’erne, hvor ringe økonomiske vilkår i Tyskland ramte Ruhr-distriktet hårdt, at klubbernes fangrupper udviklede sig til et voldeligt fjendskab. Her opstod der hooligans miljøer omkring begge klubber og mange fysiske opgør mellem de mest hårdkogte fans fandt sted væk fra selve fodboldkampene.
Det er dog en tendens, der er faldet igen i takt med, at hooliganisme er gået lidt tilbage. Men ingen tvivl skal der herske om, at der er et hadefuldt forhold mellem de mest inkarnerede fanmiljøer de to hold i mellem.
Danske spillere i das Revierderby
I løbet af de mange år, Schalke og Dortmund har tørnet sammen på den tyske fodboldscene, har der været ikke så få danskere i klubberne. Schalke har haft 8 spillere med dansk nationalitet tilknyttet, imens Dortmund har haft 6 – hvis man tæller Magnus Kaastrups ophold på deres andethold med på listen.
I 2018 skiftede den danske landsholdsspiller Thomas Delaney fra Werder Bremen til Dortmund. Da han stod over for sit første revierderby efter sin ankomst, fik han også understreget kampens betydning med et interview i det tyske fodboldmagasin kicker. Her udtalte han, at han betragtede kampen som en af Europas største, og at pga. intensiteten i opgøret ville det være en udfordring at spille mod Schalke, uanset deres almindelige form.
I 2004 fik en anden dansker, Schalke-legenden Ebbe Sand, en afgørende rolle i lokalopgøret. I løbet af kampen sad Dortmund på det meste og brændte to straffesparksforsøg. Men med få minutter tilbage af kampen scorer Ebbe Sand det afgørende mål og giver Schalke håneretten for en stund.
Hvis du ender med at få lyst til at komme ud og se noget spændende fodbold, kan du bestille en fodboldrejse til Schalke, Dortmund eller andesteds, og læse mere om den slags rejser her på siden.